Ηδη σε ορθοδοντικη θεραπεια

Μολις εβαλα τα «σιδερακια» μου και με γδερνουν στο μαγουλο. Τι μπορω να κανω;

Είναι αναμενόμενο τις πρώτες μέρες να υπάρχουν δυσκολίες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ειδικό ορθοδοντικό κερί που σας έχουμε δώσει. Σε 2-3 ημέρες θα είναι πολύ καλύτερα διότι ο βλεννογόνος θα ‘συνηθίσει’ την ύπαρξη των μηχανισμών.

Θυμηθείτε: προσπαθούμε η επιφάνεια στην οποία θα τοποθετήσουμε το κερί να είναι όσο το δυνατόν στεγνή. Αφαιρούμε το κερί για το γεύμα και το βούρτσισμα και τοποθετούμε στη συνέχεια ένα νέο κομμάτι.

Ηρθα για ραντεβου ενεργοποιησης χθες και σημερα ενοχλουμαι στη μασηση. Ειναι ανησυχητικο;

Καθόλου. Είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού. Αναμένεται να περάσει μέσα σε 2-3 ημέρες. Εάν είναι πολύ ενοχλητικό, μπορείτε να πάρετε ένα από τα συνηθισμένα παυσίπονα.

Μου ξεκολλησε το «σιδερακι». Τι να κανω;

Εάν ενοχλεί μπορείτε να τοποθετήσετε το ειδικό ορθοδοντικό κερί με το οποίο σας έχουμε προμηθεύσει. Εάν έχει βγει τελείως, κρατείστε το και φέρτε το μαζί σας την επόμενη φορά. Περιμένουμε τηλέφωνό σας για να μας ενημερώσετε. Εάν το επόμενο ραντεβού σας είναι μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, θα το επανατοποθετήσουμε τότε. Εάν όχι, μπορούμε να κλείσουμε ένα νέο ραντεβού για να το επανατοποθετήσουμε.

Με ενοχλει το συρμα. Προεξεχει στο τελος του, ενω μετα την επισκεψη μου δεν ενοχλουσε. Τι να κανω;

Είναι αρκετά σύνηθες. Καθώς τα δόντια ‘ισιώνουν’, το σύρμα ‘γίνεται’ πιο ίσιο με αποτέλεσμα να μακραίνει και να προεξέχει. Μπορείτε να τοποθετήσετε λίγο ειδικό ορθοδοντικό κερί. Περιμένουμε τηλέφωνό σας ώστε να κανονίσουμε ραντεβού, εάν χρειάζεστε, για να το κόψουμε.

Ξεχασα πως πρεπει να φοραω τα «λαστιχακια» μου. Τι να κανω;

Να μας πάρετε τηλέφωνο σε ώρες λειτουργίας του ιατρείου ώστε να ελέγξουμε το ιστορικό σας και να σας δώσουμε εκ νέου οδηγίες.

Βλεπω κενα να ανοιγουν αναμεσα στα δοντια μου. Ειναι φυσιολογικο;

Εάν βρίσκεστε σε ορθοδοντική θεραπεία είναι πιθανότατα σκόπιμο και προβλεπόμενο. Εάν η ορθοδοντική θεραπεία είναι πλέον στη φάση συγκράτησης, καλό είναι να μας ενημερώσετε το συντομότερο.

Εχασα το συγκρατητικο μου μηχανημα/ξεκολλησα το συγκρατητικο μου. Τι να κανω;

Πρέπει να κλείσετε ραντεβού το συντομότερο δυνατό για να φτιάξουμε ένα καινούριο. Εάν έχει ξεκολλήσει το συγκρατητικό, πρέπει να φέρετε και το «μασελάκι» μαζί σας.

Θα λειψω για διακοπες/επαγγελματικο ταξιδι. Τι γινεται με την ορθοδοντικη θεραπεια. Χανω χρονο;

Εφόσον μας ενημερώσετε, μπορούμε να ρυθμίσουμε τις ενεργοποιήσεις έτσι ώστε να προχωρά η θεραπεία ενώ είστε μακριά και να μην χάσετε καθόλου χρόνο.

Βλεπω πως τα δοντια μου εχουν ισιωσει αλλα ο ορθοδοντικος μου λεει πως χρειαζομαι κι αλλο χρονο θεραπειας. Γιατι;

Με την ορθοδοντική θεραπεία πρώτα ισιώνουν οι μύλες των δοντιών, το τμήμα των δοντιών που βλέπουμε μέσα στο στόμα. Όχι όμως και οι ρίζες, το τμήμα δηλαδή που βρίσκεται μέσα στο οστό. Για να έχει σωστά αποτελέσματα η ορθοδοντική θεραπεία, αλλά και μεγαλύτερη σταθερότητα, πρέπει να έρθουν και οι ρίζες στη σωστή θέση. Έτσι, ενώ μπορεί τα δόντια να φαίνονται ‘ίσια’ πρέπει να προχωρήσει η θεραπεία ώστε να έρθουν και οι ρίζες στην προγραμματισμένη θέση.

Φοραω «σιδερακια» και θελω να κανω καθαρισμο η/και σφραγισμα. Γινεται;

Βεβαίως γίνεται και επιβάλλεται. Εάν ο γενικός οδοντίατρος θεωρήσει πως κάποιο από τα μηχανήματα δυσχεραίνει τη δουλειά του, μπορούμε ύστερα από συνεννόηση, να το αφαιρέσουμε και μετά να το ξανατοποθετήσουμε.

Για ποσο θα φοραω το «μασελακι» μου;

Το συγκρατητικό μηχάνημα (μασελάκι) μας βοηθά να διατηρήσουμε το αποτέλεσμα που κερδίσαμε με την ορθοδοντική θεραπεία. Η τάση για υποτροπή διαφέρει για τον καθένα. Γι’ αυτό μειώνουμε σταδιακά τη χρήση του ώστε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει τέτοια τάση ή όχι.

Πως να καθαριζω το μασελακι μου;

Εάν είναι διαφανής νάρθηκας χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα χωρίς κόκκους και το χέρι σας. Η οδοντόβουρτσα μπορεί να το χαράξει και να χάσει τη διαφάνειά του.

Εάν είναι ακρυλικό με μεταλλικά άγκιστρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άφοβα οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα.